Om ragdoll

Bakgrunn

Ragdoll er en katterase med opprinnelse fra USA. Ann Baker startet utviklingen av katterasen i 1963. Det er flere ulike forklaringer på hvordan rasen ble til. Det sies at det startet det med at en hunnkatt av katterasen tyrkisk angora som het Josephine, ble krysset med en birma liknende hannkatt. Resultatet av dette var starten på rasen, og de første kattungene i et langt avlsarbeid.

Historien til navnet er ganske morsomt, grunnen til at den heter Ragdoll er måten den slapper av på når du løfter den, som en filledukke. Det er et svært karakteristisk trekk som skiller den fra andre raser. Den ble godkjent allerede i 1965 i USA og sendt til Storbritannia i 1969, men ble ikke godkjent der før 1987. Rasen ble godkjent av FIFE i 1992.

Ragdoll – en sosial katt

Ragdoll rasen har et meget rolig og føyelig temperament, den er svært sjarmerende og den perfekte følgesvenn. Den er meget tilpasningsdyktig både til mennesker, hunder og andre katter. Ragdoll er sosial, hengiven og kjærlig. Den er ikke nødvendigvis en fangkatt, men den liker godt å ligge tett inntil eller nærme deg. Du kan gjerne finne en ragdoll sovende på ryggen med for- og bakbein pekende rett opp.

Den lærer fort at det ikke er lov å klore på møbler eller gå på bordet. Den kan minne om en hund der den kan lære å «sitte» og «gi labb» på kommando. Ragdoll kan også være litt klumsete og naive, og passer utmerket til å være innekatter. Den er nysgjerrig og vil være med det som skjer. Ragdoll trenger masse kjærlighet og får den det, vil du få masse tilbake. Noen ragdoll liker godt å snakke med deg, mens andre «prater» mer med øynene og halen. Som andre katter har hver ragdollkatt sin egen personlighet og det er opp til eieren og ta fram det beste hos katten.

lola2bilder
Bilde: blå bicolour ragdoll

Vakkert utseende

Dette er en stor til mellomstor katt, med en stor, bred og vell utviklet brystkasse. Den har kraftig benbygning. Hode er halvlangt med brede kinn, issen er flat og den har en vell utviklet hake. Øynene er blå, de er store, ovale og lett vinklede. Ørene er middelstore med god avstand og med avrundede tupper. Nakken er kort men kraftig og bena er halvlange med lengre bakbein enn frambein. Denne katten er ikke fullvoksen før i tre- fire års alderen. Hannkatten blir en del større en hunnkattene, hannkattene blir 5 – 8 kg og hunnkattene 3,5 – 6 kg. Pelsen til denne katterasen er halvlang, myk og silkeaktig. Pelsen ligger normalt flatt, men skiver seg når katten beveger seg.

Farger og mønsterbeskrivelse

Ragdollen er en masket katt og har blå øyne. Ansikt, ører, labber, bein og hale blir pga himmalayagenet mørkere (points), dette sees typisk hos colourpoint. Mønstrene bicolour og mitted har et hvitflekksgen som gir flere hvite områder. Alle ragdollkattunger blir født hvite, og deres farge begynner å vise seg etter ca 10 dager. Deres fulle farge er ikke nådd før de er tre- fire år gamle.

Mønsterbeskrivelse

Colourpoint: Mørk maske, ører, føtter og hale. Lysere kroppsfarge.

Bicolour (03): Masket med en hvit omvendt ”V” i ansiktet. Det hvite fortsetter nedover hals, bryst, bringen og mage. Beina er ofte hvite, men kan også ha noe farge på seg.

Mitted (04): Som colourpoint, men med hvite hansker på forlabbene og høye sokker på bakbeina. Hvit hake og en hvit stripe fra brystet til halerot. Hvitt bliss på nesen eller i pannen forekommer.

Tabby (21): Tabbymønsteret viser seg som striper i de partier som er farget (lynx).

Fargevarianter

kode     farge                      beskrivelse

n            seal                         brun

a            blå                           grå

b            sjokolade              lys brun

c             lilla                         lys grå med lilla/rosa skjær

d            rød                           rød

e            creme                      lys fersken/fløtefarget

(+ brun, blå, sjokolade og lilla skilpadde)

HCM-1 genet

Dette er et gen som finnes hos rasen ragdoll, og er en type arvelig hjertelidelse. Om det er nødvendig så DNA-tester jeg mine katter for HCM-1 genet. Dersom foreldre ikke er bærere av dette genet, så kan du vite sikkert at genet ikke er hos avkom. Vi avler kun på katter der forfedre har testet negativt, dvs HCMI-1 n/n.

Stell og pleie av ragdoll

Ragdoll har en lettstelt semilanghåret pels. Pelsen holder seg ofte fin uten å bli gredd, men dette varierer. Noen ragdoll har pels som kan tove seg noe, mens andre ikke har det. Det finnes mange ulike sorter børster og kammer ute på markedet, man kan f.eks start med en «kattunge» børste og en enkel stålkam.

Bade en katt? En ragdoll trenger ikke å bade dersom man ikke har tenkt seg på utstilling. Ragdoll er som andre katter meget renslige. Dersom man ønsker å bade katten sin framover, så er det lurt å begynne med det når de er kattunger. Bruke milde sjampoer beregnet på katter.

Ragdoll som innekatt bruker kattdo. Kattedoen kan fylles med så mangt, klumpsand, perler, pellets. Vi bruker klumpsand, dette gjør det svært enkelt å rengjøre dokassen, da vi kun tar ut klumpene. Kattedoen bør ikke plasseres for nærme matfatet.

Det er diverse utstyr man trenger, noe er klorebrett, klosaks, tilgang til ulike soveplasser (ragdollen kan sovne på ryggen midt på stuegulvet eller finne seg en godstol), bånd eller tilgang på luftegård/balkong, ulike leker (her kan man lage mye selv), mat og drikkeskål. Av fôr, så verdsetter katten (våre katter) i hovedsak tørrfôr, våtfôr kan den få som et supplement. Vi kan komme med råd, og deler gjerne med dere hva slags type fôr vi bruker. 🙂

Det er et stort ansvar å eie en katt, og man trenger som jeg har nevnt over diverse utstyr. Når du skaffer deg en katt må du belage deg på å ha en følgesvenn i 15 – 20 år framover. Jeg vil tipse nye katteiere om å lese veiledning om hold av katt, publisert av mattilsynet.